wielomiany
****??****: mam takie pytanie jesli polecenie w zadaniu było że mam rozłożyc wielomian na czynniki
pierwsze x6-1 i w odpowiedziach było że jest to (x-1)(x+1)(x2+x+1)(x2-x+1). mógłby mi
ktoś powiedzieć jak do takiego czegoś się dochodzi?
i jeszcze jedno jeśli mam np taki wielomian 8x3-36x2+54x-27 i go tez mam dać do
najprostrzej postaci i w odpowiedziach jest tak że zwijam to do wzory na 3
potęgę(2x-3)3. mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak ja patrząc na takei zadanie moge wiedzieć
od razu że to bedzie wzór na 3 potęge?
11 mar 14:21
jusiu: co do pierwszego zadania, to jest rozwijanie wzorów skróconego mnożenia, najpierw:
x6-1=(x3+1)(x3-1) ze wzory a2-b2=(a-b)(a+b), gdzie a=x, b=1
następnie nawiasy te są rozwijane za pomocą kolejnych wzorów (1 to to samo co 13):
a3+b3=(a+b)(a2-ab+b2)
a3-b3=(a-b)(a2+ab+b2)
11 mar 14:37
jusiu: a co do drugiego zadania, to musisz popatrzeć na twierdzenie na pierwiastki wymierne
wielomianu, że pierwiastków wielomianu należy szukać wśród dzielników ostatniego i
pierwszego wielomianu. Następnie sprawdzając która wartość pasuje w pewnym momencie
dojdziesz, że x=1.5 jest pierwiastkiem. dzieląc wielomian przez (x-1.5) otrzymasz
8x2-24x-18
8x2-24x-18 dzieląc przez (x-1.5) otrzymasz 8x-12, mniej więcej w ten sposób można do
tego dojść
11 mar 14:53
Eta:
zad/ 8x
3 - 36x
2 + 54x - 27
patrzymy na pierwszy i ostatni wyraz
8x
3 = ( 2x)
3 i 27 = 3
3 znaki na przemian + i -
więc spodziewamy się ( a - b)
3 = a
3 - 3a
2b + 3ab
2 - b
3
ale koniecznie


!
sprawdzamy zgodność ze wzorem wyrazu drugiego i trzeciego

!
więc - 3* (2x)
2* 3 = - 36x
2 ( zgadza się)
i + 3* 2x *( 3)
2 = + 54x ( też)
czyli nie ma wątpliwości ,że
można zapisać tak

[ ( 2x - 3)
3 ]]
rozumiesz już?
11 mar 15:05
Eta:
Ten emotikon ( niezamierzony


) soryy
11 mar 15:05
***??****: ooo no to już wszytko kapuje

dzięki bardzo
11 mar 15:46