..
pinokio: Stół Pinokia. Nos Pinokia mierzy 40 cm, nos jego
żony 30 cm, a ich syna 20 cm. Pinokio chce ustawić w
jadalni okrągły stół dostatecznie duży, aby wszyscy troje
mogli usiąść wokół niego i obracać swobodnie głową bez
ryzyka uderzenia się nosami. Zakłada się, że rzut
prostopadły nasady każdego nosa znajduje się na krawędzi
stołu lub poza stołem. Jaki powinien być, co najmniej,
promień stołu? Wynik podać w centymetrach i zaokrąglić
do najbliższej jednej dziesiątej.
14 paź 15:23
pinokio: sprobuje ktos?
14 paź 19:24
Student1roku:

Ja bym to tak zrobił : ogólnie nasz stół będzie się opierał na tym zbudowanym trójkącie. Czarne
okręgi wyznaczają obszar kreślenia końcem nosa obracającego się pinokia ( dowolnego,
analigocznie mały okrąg to syn itd. ) . Gdy już mamy zbudowany trójkąt to pozostaje nam
obliczyć promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Obliczamy pole:
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c) gdzie duże P to pole, małe p to połowa obwodu a,b,c boki trójkąta czyli
np. a=20+30, b=20+40, c=30+40
I promień R=
abc4p
14 paź 21:37
Student1roku: Sorry w tym ostatnim wzorze jest P duże
R=abc4P
14 paź 21:42
pinokio: wydaje mi sie ze musza oni siedziec w rownych odstepach od siebie

bo gdyby tak nie bylo to:
(30+40):2=35 i juz mamy odpowiedz
15 paź 20:50