wykonaj działania 7/(x^2 + 3x) - x/ (x-3)
smutna ;(: wykonaj działania 7/(x2 + 3x) − x/ (x−3)
14 paź 15:08
krystek: mianownik pierwszego ułamka x(x−3) imasz teraz postać wspólnego mianownika.
14 paź 15:13
krystek: i smutna dlaczego dalej nie liczysz? pomogę!
14 paź 15:28
smutna ;/: prosze o pełne rozwiązanie plis
14 paź 15:40
smutna ;(: jak dalej

?
14 paź 15:52
krystek: dla zachęty
| | 7(x−3) | | x*x(x+3) | |
= |
| − |
| = .. |
| | x(x2−9) | | x(x2−9) | |
14 paź 15:53
smutna ;(: | | 7x−21 | | x*(x2+3x) | |
= |
| − |
| no a dalej co mam zrobić  ? |
| | x3−9x | | x3−9x | |
14 paź 16:01
smutna ;(: krystek prosze o pomoc
14 paź 16:05
krystek: na jedna kreskę ! Tak jak odejmujesz ułamki Licznik od licznika ,poniewaz masz już wspólny
mianownik.
14 paź 16:06
arek 94: | 7x−21−x3+3x2 | |
| no i... |
| x3−9x | |
14 paź 16:15
arek 94: krystek weź jej pomóż bo nawet ja nie czaje co dalej
14 paź 16:28
krystek: Już !
14 paź 16:30
krystek: licznik rozpiszę 7(x−3)−x2(x−3)=(x−3)(7−X2) i
Mianownik x(x2−9)=x(x−3)(x+3) i skraca sie (x−3)
14 paź 16:34
Jolanta: −x3+3x2+7x−21=(x−3)(−x2+7)
x3−9x=x(x2−9)=x(x+3)(x−3)
14 paź 16:35
smutna;/: | | −x2+7 | |
wychodzi |
| i to koniec  ? |
| | x2+3x | |
14 paź 17:07
olka: 
?
14 paź 17:27
smutna;/: 

?
14 paź 17:35
krystek: Tak a co chciałyście jeszcze?
14 paź 19:39
misiu: X(7−x). Dla x=3. X=7 x=−2
8 kwi 21:55
misiu: Pliss
8 kwi 21:56