pierwiastki równania
+/-: pierwiastkiem równania x2+ bx + c = 0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i też jest
liczbą całkowitą. Jaka to liczba ?
o co kamman ?
14 paź 12:21
janio: jeśli treść zadania jest prawidłowa to
przedstawmy w postaci iloczynowej x2+ bx + c=0
(x−7)(x−k) = 0 gdzie k drugi pierwiastek ,
zatem k∊C−{7}
14 paź 12:45
+/-: no spoko do tego momentu doszedłem, tylko teraz mam odpowiedzi A.24 B.15 C.8 D.21

no i
jak teraz do tego dojść?
14 paź 12:48
janio: Czy są warunki na a i b ? .Jeśli nie ma to wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.
14 paź 12:53
+/-: nie nie ma warunków... hm, może jakiś bład w książce cz coś. dzięki za pomoc
14 paź 13:01
Pestek: ze wzorów vieta masz:
7 + x2 = −b
7 * x2 = c
oraz
49 + 7b + c = 0
3 niewiadome 3 uklady oblcz se
14 paź 13:53
Bogdan:
A se Pestek sam obliczyłeś, nim zamieściłeś na forum swój post z poradą "oblicz se"?
49 + 7(−7 − x2) + 7x2 = 0 /:7 ⇒ 7 − 7 − x2 + x2 = 0 ⇒ 0 = 0 ⇒ x2∊R
14 paź 14:00
Pestek: Sorki. Faktycznie
14 paź 14:05