wyliczyć z tego x i y.
Andrew: Wyliczyć z tego x i y.
x*y=144
x+12+y=37
11 mar 13:48
jusiu: zrób z tego układ równań, z drugiego równania wyraź x za pomocą y.
x+12+y=37 ==> x=25-y
teraz otrzymany x podstaw do pierwszego równania, powinno wyjść:
(25-y)*y=144
wymnażając i przerzucając na jedną stronę otrzymujemy:
y2-25y+144=0
z wzorów viete'a lub licząc za pomocą delty otrzymujemy:
(y-16)(y-9)=0
zatem mamy dwa rozwiązania, dla y=16 i y=9
y=16 ==>x=9 v y=9 ==>x=16
11 mar 14:11
Eta:
jusiu!
jeszcze x
dla y = 16 x= 9
dla y= 9 x = 16
dwie pary są rozwiazaniem.
11 mar 14:15
jusiu: a nie napisałem tego? ostatnia linijka chyba mówi o tym samym, że dla y=16 x wynosi 9 i
dla y=9... tylko w miarę możliwości klawiatury użyłem tych operatorów logicznych
11 mar 14:17