.
justyna1104: Wielka piramida Cheopsa ma kształt ostrosłupa czworokątnego prawidłowego. Długość krawędzi
podstawy jest równa 230,3 m, a wysokość piramidy 146,6m
Oblicz miarę kąta, jaki tworzy:
a)wysokość ściany bocznej z podstawą piramidy
b)krawędź boczna z krawędzią podstawy
Wyniki podaj z dokładnością do 1stopnia
Morrigan:

ostrosłup czworokątny prawidłowy ma w podstawie kwadrat, więc każda ściana w podstawie ma 2303
cm, a jest taki wzór na przekątną kwadrata, a
√2, więc
przkątna ma 2303
√2 cm (pisze w
cm a nie w m bo mi łatwiej jest liczyć)
a teraz
wysokość h=1466 cm
a do wysokości idzie
11 przekątnej czyli 1015
√2 cm...
a i jeszcze można dać zamiast przekatnej
12 długości boku podstawy... potem oblicz
sobie z wzoru c
2=a
2+b
2 długość
ściany i potem już możesz liczyć tg lub sin kątów... a
jak ci wyjdzie jakaś wartość sinα=x to zobacz sobie w tabelce dla jakiego kąta jest taka
wartość