proszę o sprawdzenie
balbina0108: Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze policzyłam
Punkty A(5,6) B(−3,8) C(−5,−8) są wierzchołkami trójkąta. Sprawdź czy podany trójkąt jest
trójkątem prostokątnym
Zad.
AB A(5,6) B(−3,8) AB=√(−3−5)2+(8−6)2=√(−8)2+22=√64+4=√68
BC B(−3,8) C(−5,−8) BC=√(−5+3)2+(−8−8)2=√22+(−16)2=√4+256=√260
AC A(5,6) C(−5,−8) AC=√(−5−5)2+(−8−6)2=√(−10)2+(−14)2=√100+196=√296
√682*√260=328
Odp. Podany trójkąt nie jest trójkątem prostokątnym
14 paź 11:34
think: dobrze policzyłaś
14 paź 11:37
krystek: a2+b2=c2
14 paź 11:40
think: yy no tak tego nie zauważyłam

ale po wyniku widać że dodałaś
(
√68)
2 + (
√260)
2 = 328 ≠ (
√296)
2
14 paź 11:57
krystek: think ale każdemu z nas zdarza się takie przeoczenie!
14 paź 15:09
Bogdan:
Można też wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych zawierających punkty A, B, C.
| | 2 | | 1 | | −14 | | 7 | | −16 | |
aAB = |
| = − |
| , aAC = |
| = |
| , aBC = |
| = 8. |
| | −8 | | 4 | | −10 | | 5 | | −2 | |
Iloczyn żadnej pary współczynników kierunkowych nie jest równy −1, więc trójkąt nie jest
prostokątny.
14 paź 16:47