ostrosłupy
Juśka: Pomóżcie, proszę.
Oblicz długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego trókątnego, jeżeli jego objętość jest
równa V, a krawędź podstawy jest 3 razy dłuższa od krawędzi bocznej
14 paź 11:26
Bizon:
14 paź 11:29
Bizon:

Przektój:
... tak "zwiążesz" l i H (ułon dla Pitagorasa)
a teraz wzór na V
14 paź 11:42
agata:

H
2=b
2−x
2.Okazuje się, że z odcinków długości b,b,3b nie można zbudować trójkąta. Sprawdź
treść zadania.
14 paź 11:45
Juśka: treść zadania jest w porządku, a wyniki mają wykść P=4π2 a V=3π3
14 paź 11:49
agata: A skąd tu pojawia się π? pytanie jest ile wynosi krawędź podstawy, a objętość jest dana.
14 paź 11:54
Juśka: no właśnie nie mam pojęcia skąd się pojawia, dlatego miałam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy
14 paź 12:02
agata: Jeszcze raz przeczytaj zadanie i sprawdź odpowiedź
14 paź 12:20
janio: Juśka to zadanie spisałaś z tablicy czy ze zbioru ?
bo przy tym warunku "a krawędź podstawy jest 3 razy dłuższa od krawędzi bocznej"
zadanie nie ma sensu .
14 paź 12:24
justyna1104: "a krawędź podstawy jest 3 razy krótsza od krawędzi bocznej" *
zadanie spisywałam z książki: Matematyka klasa 3. Poznać zrozumieć. zakres podst i rozszerzony
14 paź 12:40
janio: to zmienia postać : na obrazku 'Agaty zmień' tam gdzie b na 3b,a 3b na b
i spróbuj rozwiązać.
14 paź 12:49