różne logarytmy zbiór rozwiązań
balala: Zbior A jest zbiorem rozwiązań nierównoci x4−2x3+8x−16<0
sprawdź czy liczby:
a= (log2 z 6)2 − log2 z 6 * log2 z 3
b= log 52 − log2 5
należa do A
typ zadania umiem rozwiązywać, ale chodzi o te liczby (log2 z 6)2 ; log 52 − log2 5 jak je
rozwiązać?
14 paź 10:37
14 paź 10:53
rumpek: To jest dzielenie tylko nie wiem czemu kreski nie pokazało:
14 paź 10:57
balala: ok, a to (log2 z 6)2? po prostu log22 z 6?
14 paź 11:00
balala: ale sekundkę, co się dzieje z podniesieniem log do kwadratu? bo tam jest log25, co się z tym
dzieje?
14 paź 11:02
balala: | | 2 | |
nie powinno być |
| ? |
| | log 5 | |
14 paź 11:03
agata: A=(−2,2)
| | 6 | |
a=(log26)2−log26*log23=log26(log26−log23)=log26*log2 |
| =log26>2 |
| | 3 | |
14 paź 11:06
agata: log52=2log5
log25=log5*log5
14 paź 11:10