NIe mogę sobie poradzić. Help me!
Misiek: Piłka opuszczona w dół z wysokości 4m po odbiciu od ziemi za każdym razem wznosi się do
góry na wysokość równą 3/4 wysokości,z której opadła. Oblicz:
a) na jaką wysokość wzniesie się piłka po szóstym odbiciu od ziemi
b) jaką drogę pokona piłka od chwili opuszczenia do chwili ósmego odbicia od ziemi
11 mar 13:34
Pakos: Nic ostrego (;
Warto zauważyć, że:
4 + 4/(3/4) + (4/(3/4))3/4 + .... zatem jak widzimy jest to ciąg geometryczny, w którym
a1 = 4
q = 3/4
a2 = a1 * q
a3 = a1 * q2 itp.
a6 = a1 * q5 czyli 4 * (0,75)5 ≈ 1 metr (przelicz)
wzór na sumę ciągu geometrycznego to
Sn = a1 * (1 - (q)n)/(1 - q) podstawiasz zatem do wzoru:
S8 = 4 * (1 - (0,75)8)/(1 - 0,75) i wychodzi ≈ 14,4 metra.
11 mar 16:50