skala
piotrek: Witam Mam problem z zadankiem. Wydje sie banalne ale juz siedze godzine i nie wychodzi jak w
odpowiedziach. – trzeba zaprojektować staw rybny w kształcie prostokąta o powierzchni 10 ha.
Plan tego stawu musi zmieścić się na papierze o wymiarach 55 cm na 25 cm. Jaką skalę należy
dobrać do tego projektu?
14 paź 00:53
Basia:
1 ha = 100m*100m = 10
4 m
2 = 10
4*(100 cm)
2 = 10
4*10
4 cm
2 = 10
8 cm
2
55cm*25cm = 1375 cm
2
49 < 55 < 64
7 <
√55 <8
jeżeli chcemy mieć w liczniku liczbę całkowitą to nie większą niż 5*7
no bo możemy chyba ten staw pomniejszyć nieco bardziej niż do całej kartki
można przyjąć
albo
| | 5*5 | | 1 | | 1 | |
s = |
| = |
| = |
| |
| | 104 | | 2*2*102 | | 400 | |
odpowiednio
skala: 1 : 400
nie wiem czy o to chodzi
mnie się najbardziej podoba ostatnia
14 paź 01:10
Basia:
oj tam ma być 10 ha, trzeba to troszkę poprawić
14 paź 01:11
piotrek: no i mi ta ostatnia ale w odpowiedziach jest 1:2000. Meczy mnie to zadanie bo niby licze dobrze
a wynik zly
14 paź 01:13