wykres
kasia: Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniając nierówność:
Bardzo proszę o pomoc, wypisałam już że x i y ≠ 0
Rozbiłam na przypadki
1
o 1 = 1 (x≥0 i y≥0)
2
o −1 = 1 (x<0 i y≥0)
3
o −1 = −1 (x<0 i y<0)
4
o 1 = − 1 (x ≥0 i y < 0)
Ale kompletnie nie wiem co dalej
13 paź 23:48
sushi_ gg6397228:
zaznaczasz odpowiednie cwiartki układu wspolrzednych tam gdzie lewa strona= prawa strona
13 paź 23:51
Basia:
przede wszystkim x,y ≠0
tam nie mogą wystąpić nierówności nieostre
to trzeba poprawić
potem:
równania (2) i (4) są sprzeczne czyli zostaje (x>0 ∧ y>0) ∨ (x<0 ∧ y<0)
to są pierwsza i trzecia ćwiartka układu bez osi OX i OY
13 paź 23:53