Wyznaczanie zbiorów
xx: Cześć, mam takie zbiory:
A=(−∞,−2>u<2,∞)
B={−4,−3,−2,−1,0,1,2}
C=(−4,1)
D={1,2,3..24}
i mam wyznaczyć:
AnB={−4,−3,−2}
A'=<−2,2>
C'=(−∞,−4)u<1,∞)
Czy dobrze to wyznaczyłem? Proszę o pomoc, pozdrawiam.
13 paź 22:25
sushi_ gg6397228:
A'= (−2,2)
C'= (−∞ ; −4> u <1,∞)
13 paź 22:29
xx: Ok, dzięki a to AnB jest dobrze?
I nie wiem co z kolejnymi, bo ten zbiór wszystko "psuje"
AuB
A/B
B/A
B'
13 paź 22:31
sushi_ gg6397228:
AnB jest ok
13 paź 22:32
sushi_ gg6397228:
rysujesz na osi przedzial do zbioru A i potem zaznaczasz punkty ze zbioru B−−> pomysl i podaj
rozwiazanie do AuB
13 paź 22:33
xx: B'={−∞,...−5}u{2,∞}?
13 paź 22:33
sushi_ gg6397228:
tutaj masz podane zadania +teorie
13 paź 22:36
sushi_ gg6397228:
jezeli mamy os liczbowa to B'= R\ B
13 paź 22:37
xx: Tak właśnie cały czas je przeglądam:
AnB=(−∞,−2>u{−1,0,1,2} ?
13 paź 22:37
xx: AnB=(−∞,−2>u{−1,0,1,2}u<2,∞)
13 paź 22:38
sushi_ gg6397228:
AnB byl dobrze policzony o 22.25
AuB = A u {−1,0,1}
13 paź 22:41
xx: Nie rozumiem do końca tego R/B
rozwiązaniem będzie:
B'={−∞−5}u{3,∞} ?
13 paź 22:42
sushi_ gg6397228:
jak masz np 3 punkty to dopelnienie to bedzie cala os bez tych trzech punktow
13 paź 22:43
sushi_ gg6397228:
B={a,b,c}
B'= (−∞, a) u(a,b) u(b,c) u(c, ∞)= R\ {a,b,c}
13 paź 22:45
xx: Czyli skoro B to zbiór liczb całkowitych to mogę napisać
x∊Z / {−4,−3,−2,−1,0,1,2}
bo wiem o co chodzi tylko nie potrafię tego zapisać
13 paź 22:46
sushi_ gg6397228:
B' = Z \ {−4,−3,−2,−1,0,1,2}
13 paź 22:49
xx: I ostateczna wersja AuB:
(−∞,−2>u{−1,0,1}u<2,∞)
czy
(−∞,−2>u<2,∞)u{−1,0,1}
?
13 paź 22:49
sushi_ gg6397228:
nie ma znaczenia
13 paź 22:51
xx: Ok, bardzo dziękuje za poświęcenie czasu naprawdę to dla mnie dużo znaczyło. Mam jeszcze kilka
przykładów, ale dzięki tej wiedzy już sobie poradzę, pozdrawiam.
13 paź 22:54
sushi_ gg6397228: na zdrowie
13 paź 23:00