Styczna do krzywej-Pomocy
Szybi: Wyznacz rownanie funkcji stycznej do krzywej f(x)= −x
3 +6x
2 przechodzącej przez punkty (1,5)
Pomoże mi ktoś z tym

Tylko prosił bym krok po kroku wypisać wszystko żebym to zrozumiał

Dzieki
13 paź 22:25
Bizon: przez punkty ... czy przez punkt ... (bo podajesz jeden)
13 paź 22:48
Bizon:
ok −

Ten punkt leży na krzywej
Policz pochodną w tym punkcie ... jej wartość jest tangensem kąta nachylenia stycznej do osi
0x
... a potem równanie prostej przez ten punkt i policzonym a
13 paź 22:52
Bizon:
f'(x)=−3x2+12x
f'(1)=−3+12=8
i piszemy równanie stycznej przechodzącej przez punkt (1,5) i a=8
y−5=8(x−1)
y=8x−3
13 paź 23:05
Eta:
−3+12=........ ?
13 paź 23:06
Bizon: łał...

juz śpię
13 paź 23:27
Eta:
13 paź 23:29
Bart: hej, moglbys wyjasnic dlaczego a = 8 w tym przypadku? w sensie: dlaczego w ten sposob liczysz a
do rownania?
11 gru 16:22
5-latek: Umiesz liczyc ? ile to jest −3+12 ? czemu czytasz bezmyslnie ?
11 gru 16:27