analityczna, dwusieczna
mimimiimiimim: proszę o pomoc:
wyznacz równanie dwusiecznej zawartej pomiędzy prostymi o równaniach:
l: x − y + 2 = 0 oraz k: −12x − y +11 = 0 .
13 paź 22:06
Bizon: wyznacz tgβ między prostymi i tgα dwusiecznej
potem punkt przecięcia prostych i równanie dwusiecznej
13 paź 22:41
Eta:
1 sposób
wskazówka:
dwusieczne, to zbiór punktów równo odległych od obydwu prostych
skorzystaj ze wzoru na odległość od obydwu prostych punktu M(x,y) € do dwusiecznej
wyznacz d
1 i d
2 i rozwiąż równanie d
1=d
2
otrzymasz równania obydwu dwusiecznych
powodzenia
13 paź 22:47
mimimiimiimim: no ale wychodzą mi pierwiastki rozne po obydwu stronach i nie wiem co dalej z tym zrobic
13 paź 23:27
Basia:
zapewne podnieść obustronnie do kwadratu
13 paź 23:29