Podaj przedziały zbiorów
Sebastian: Witam,
mam problem z jednym zadaniem i liczę na Waszą pomoc. A mianowicie...
Mam 3 zbiory :
A = { n ∊ ℕ : n2 > 20},
B = { x ∊ ℤ : x3 + |x| < 0 },
C = { x ∊ ℛ : sin x = 0},
Chodzi tu o wyznaczenie przedziału zbiorów A, B, C. Wiem, że może to się wydawać banalne, ale
mam głównie problemy ze zbiorem C. A i B prawdopodobnie mam. Prawdopodobnie, bo nie wiem czy
dobrze oznaczyłem przedziały zbiory i dla pewności prosiłbym o podanie wszystkich 3
przedziałów. Z góry dziękuję.
13 paź 21:10
Basia:
A = {5,6,7,8,.....}
C = {2kπ gdzie k∊C}
1.
x<0
x3 − x <0
x(x2−1) <0
x∊(−∞; −1)∪(0;1) ∧ x<0 ⇔ x∊(−∞; −1)
2.
x≥0
x3+x<0
x(x2+1)<0 ⇔ x<0
x≥0 i x<0 sprzeczność
B = (−∞; −1)
13 paź 23:14