Pomóżcie prosze
NEMO: f(x)= (3x - 1) / (2x + 3)
rozwiąż nierówność f(x) + 1 ≤ f(x - 3)
11 mar 13:06
Eta: Witam wszystkich!
Rozwiązuję
11 mar 13:51
Eta:
f(x) -- funkcja wymierna, należy określić jej dziedzinę !
Df : 2x +3 ≠0 <=> 2x ≠ - 3 <=> x≠ -3/2
Df= R \ {- 3/2}
lewa strona nierówności
ma postać : 3x - 1 3x - 1 +2x +3 5x + 2
f( x) + 1 = ------------ + 1 = ----------------- = -------------
2x + 3 2x +3 2x + 3
prawa strona podobnie:
[ 3( x-3) -1] 3x - 10
f( x - 3) = ---------------- = ------------- dla x ≠ 3/2
[ 2( x - 3) +3] 2x - 3
5x +2 3x - 10
zatem: ---------- ≤ -----------
2x +3 2x - 3
(5x +2)( 2x - 3) - ( 3x - 10)( 2x +3)
-------------------------------------------- ≤ 0 po uporządkowaniu licznika
( 2x +3)(2x - 3)
4x2 +24
------------------ ≤ 0 zpisujemy w postaci iloczynu czynników
( 2x +3)(2x - 3)
( 4x2 + 24)( 2x +3)(2x - 3) ≤ 0 4x2 +24 >0
więc:
( 2x+3)(2x - 3) ≤ 0 miejsca zerowe x = - 3/2 x= 3/2
ramiona paraboli do góry
+ + + + + +
---------(- 3/2)--------------------(3/2)---------->x
- - - - -
zatem: x€ ( -3/2, 3/2) bo x≠ - 3/2 i x≠ 3/2
sprawdzaj rachunki!
11 mar 14:11
NEMO: Eta jesteś wielka, dziękuje
11 mar 14:49
Eta: Nie taka "wielka": 160 cm

11 mar 14:54