:)
Michał: znalezc trojmian kwadratowy wiedzac, ze suma jego pierwiastkow wynosi −4, a ich iloczyn jest
rowny −94, oraz dla x=1 trojmian przyjmuje wartosc 114.
13 paź 20:52
Jolanta: wzór na sumę i iloczyn pierwiastków mozesz podac ?
13 paź 20:54
Michał: x1 + x2 = −ba x1*x2= ca
13 paź 20:56
Jolanta:
y=ax
2+bx+c
masz już jakis pomysł ?
13 paź 21:02
Michał: po obliczeniach wyszlo mi: x2= 38 x1=−6...
13 paź 21:04
Jolanta: masz policzyc a,b .c
13 paź 21:07
ZKS:
A czemu nie może obliczyć pierwiastków i zastosować wzoru na postać iloczynową?
13 paź 21:08
Michał: a=4,b=16,c=−9?
13 paź 21:10
Jolanta: polecenie znależć trójmian kwadratowy czyli y=ax2+bx+c
13 paź 21:12
Jolanta: inaczej mi wyszło mozesz napisać jak wyznaczyłeś a ?
13 paź 21:15
ZKS:
| | 9 | | 1 | |
f(x) = a(x + |
| )(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 1 | | 11 | |
a(1 + |
| )(1 − |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
11a = 11 ⇒ a = 1
| | 9 | | 9 | |
f(x) = x2 + 4x − |
| ⇒ b = 4 , c = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
13 paź 21:18
ZKS:
I wyznaczyłem postać ogólną funkcji kwadratowej wykorzystując pierwiastki.
13 paź 21:19
Jolanta: skoro juz mu rozwiązałes to dokonczę to co zaczęłam
b=4a
11=4a+16a−9a
11=11a
a=1
b=4*1=4
13 paź 21:25