w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym kąt nachylenia krótszej przekątnej
mila: w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym kąt nachylenia krótszej przekątnej do płaszczyzny
podstawy jest równy 30 stopni wiedząc że objętość graniastosłupa jest równa 12√3 oblicz
długość krótszej przekątnej
13 paź 20:33
dero2005:

pole podstawy
P
p =
32a
2√3
mniejsza przekątna podstawy d
d = a
√3
V = P
p*h = 12
√3
stąd
| | V | | 2V | | 2*12√3 | | 8 | |
h = |
| = |
| = |
| = |
| (*)
|
| | Pp | | 3a2√3 | | 3a2√3 | | a2 | |
jednocześnie
| h | | √3 | | √3 | | a√3*√3 | |
| = tg 30o = |
| → h = d* |
| = |
| = a (**)
|
| d | | 3 | | 3 | | 3 | |
porównując obydwa wzory (*) i (**) obliczamy a
a
3 = 8
a =
3√8 = 2
teraz liczymy przekątną D z Pitagorasa
D =
√h2 + d2
h = a d = a
√3
h
2 = a
2 = 2
2 = 4 d
2 = (a
√3)
2 = 3a
2 = 3*2
2 = 12
D =
√4 + 12 =
√16 = 4
D = 4
13 paź 21:48