w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza i dłuższa przekątna wychodzą
pati: w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza i dłuższa przekątna wychodzące z tego
samego wierzchołka tworzą kąt którego cosinus jest równy 12/13 krawędz podstawy ma długość
10cm
a) oblicz wysokość graniastosłupa
b)nie korzystając z kalkulatora wykaż że objętość graniastosłupa wyrażona w cm3 jest liczbą
należącą do przedziału (4000,4500)
13 paź 20:28
agata:

b=2a=20cm.
| | 10√3 | |
c= |
| , bo β=1200, γ=300 |
| | 3 | |
Rozwiązać układ 3 równań
b
2+H
2=e
2
c
2+H
2=d
2
a
2=d
2+e
2−2cosα*d*e
14 paź 10:03