krawędzie podstawy prostopadłościanu ABCDA'B'C'D' mają długość AB=3 BC=4 przekąt
nina: krawędzie podstawy prostopadłościanu ABCDA'B'C'D' mają długość AB=3 BC=4 przekątna ściany
bocznej AB' jest nachylona do płaszczyzny podstawy [pod kątem 45stopni niech a oznacza miarę
kąta nachylenia przekątnej AC' prostopadłościanu do ściany BCC'B'
wykonaj rysunek i zaznacz kąt a
oblicz cosinus a
na podstawie przybliżonej wartości cosinusa a podaj przybliżoną miarę a z dokładnością do
1stopnia
13 paź 20:13
dero2005:

AB = 3
BC = 4
BB' = h
BB' = AB = 3 = h
(BC')
2 = (BC)
2 + (CC')
2
BC' =
√42 + 32 =
√16+9 =
√25 = 5
(AC)
2 = (AB)
2 + (BC)
2
AC =
√32 + 42 =
√9+16 =
√25 = 5
(AC')
2 = (AC)
2 + (CC')
2
AC' =
√52 + 32 =
√25 + 9 =
√34
| | BC' | | 5 | | 5√34 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = 0,8575
|
| | AC' | | √34 | | 34 | |
α = 30
o57' = 31
o
13 paź 20:38