krawędż sześcianu ABCDA'B'C'D' ma długość 2 Punkty E i F są środkami krawędzi od
nina: krawędż sześcianu ABCDA'B'C'D' ma długość 2 Punkty E i F są środkami krawędzi odpowiednio CC'
oraz DD'
wykaż że trójkąt BEF jest prostokątny
oblicz obwód i pole trójkąta BEF
13 paź 20:05
rafał:

|AB|=2
|EF|=2
|FH|=2
|HB|=
√5
|EG|=2
|BE|=
√5
|FB|=3
|FB|
2=|EB|
2+|EF|
2⇒trójkąt jest prostokatny ( z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia
pitagorasa)
9=2
2+(
√5)
2
9=9
cnd.
obw Δ
BEF=2+
√5+3=5+
√5
13 paź 21:31
Natalia: A jak obliczyć długość odcinka HB
24 paź 20:10
Natalia: OK, już wiem. Sorry że zawracam głowę
24 paź 20:15
Kamil: Jak obliczyć długość odcinka HB?
25 wrz 15:04