w okrąg o równaniu ...
agata: W Okrąg o równaniu x2+y2-4x-8y-5=0 jest wpisany trójkąt ABC, którego wierzchołki A i B
leża na osi x. Bok BC jest 5 razy dłuższy od boku AC, a kąt przy wierzchołku A jest
rozwarty. Oblicz współrzędne wierzchołków tego trójkąta i jego pole.
gdzieś popełniam błąd ..
11 mar 13:06
Basia: rozwiązuję
11 mar 22:38
Basia:
x2 + y2 - 4x - 8y - 5 = 0
(x - 2)2 - 4 + (y - 4)2 - 16 - 5 = 0
(x-2)2 + (y-4)2 = 25
S(2;4) r =5
punkty A i B to punkty przecięcia okregu z osią OX
kazdy punkt na osi OY ma rzędną = 0 (y=0) czyli
(x-2)2 + (-4)2 = 25
x2 - 4x + 4 + 16 =25
x2 - 4x - 5 = 0
Δ = 16 + 20 = 36
√Δ = 6
x1 = (4-6)/2 = -1
x2 = (4+6)/2 = 5
A(-1,0) B(5,0)
BC = 5*AC
√(xc -5)2 + y2 = 5*{(xc+1)2 + y2} obustronnie do kwadratu
(x - 5)2 + y2 = 5(x+1)2 + 5y2
x2 - 10x + 25 + y2 = 5x2 + 10x + 5 + 5y2
4x2 + 20x + 4y2 = 25
------------------------------------
mnożę równanie okręgu przez -4
- 4x2 - 4y2 + 16x + 32y + 20 = 0
4x2 + 4y2 + 20x - 25 = 0
-------------------------------------------------
36x + 32y = 5
y = (5-36x)/32
y = -9x/8 + 5/32
punkt C musi leżeć na tej prostej
chyba się gdzieś pomyliłam w rachunkach, bo straszne rzeczy wychodzą
sprawdzę to jeszcze raz, ale to potrwa
11 mar 23:04
Bogdan:
x2 - 10x + 25 + y2 = 5x2 + 10x + 5 + 5y2
4x2 + 20x + 4y2 = 25 tu jest błąd, powinno być 4x2 + 20x + 4y2 = 20
11 mar 23:26
Basia: oczywiście, że się pomyliłam
(x - 5)2 + y2 = 5(x+1)2 + 5y2
5x2 + 10x + 5 + 5y2 - x2 + 10x - 25 - y2 = 0
4x2 + 4y2 + 20x - 20 = 0
-4x2 - 4y2 + 16x + 32y + 20 = 0
-------------------------------------------------
36x + 32y = 0 /:4
9x + 8y = 0
y = -9x/8
-------------------------
punkt C musi leżeć na tej prostej
ale musi też leżeć na okręgu x2 + y2 - 4x - 8y - 5 = 0
x2 + (-9x/8)2 - 4x - 8*(-9x/8) - 5 = 0
x2 + 81x2/64 - 4x + 9x - 5 = 0
(64x2 + 81x2)/64 + 5x - 5 = 0 /*64
145x2 + 5*64*x - 5*64 = 0
Δ = 52*642 + 4*145*5*64 = 5*64(5*64 + 4*145) =
4*5*64(5*16 + 145) = 4*5*5*64(16 + 29) = 22*52*82*45= 22*32*52*82*5
√Δ = 2*3*5*8*√5 = 240√5
x1 = (-320 - 240√5)/290 = (-32 - 24√5)/29
x2 = (-320 + 240√5)/290 = (-32 + 24√5)/29
24√5 > 24*2 = 48
x2 > 0
kat przy A rozwarty ⇒ xc < xa = -1
xc = -8(4 + 3√5)/29
yc = 9(4 + 3√5)/29
a = AB = √(5+1)2+ (0-0)2 = √62 = 6
h = yc = 9(4 + 3√5)/29
P = a*h/2
dość paskudne, ale jak widać dom policzenia
może jeszcze jest gdzieś błąd w rachunkach
11 mar 23:39
Bogdan:
145x2 + 5*64*x - 5*64 = 0 można było tu podzielić przez 5,
29x2 + 64x - 64 = 0
Δ = 642 + 4*29*64 = 64(64 + 116) = 64*180 = 64*36*5, √Δ = 48√5
12 mar 00:32
Bogdan:
Obliczenia rzeczywiście paskudne.
12 mar 00:36