matematykaszkolna.pl
Geometria wykreślna, sześcian. godziu: rysunekMam takie zadanko. Nie do końca rozumiem co z tym muszę zrobić. Widziałem już podobne na tej stronie, ale tutaj punkt (B) wychodzi poza ten sześcian. Prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuje.
13 paź 19:55
pomagacz: Podaj treść zadania, bo rysunek rysunkiem, ale zadanie ma również treść emotka
13 paź 20:03
godziu: No właśnie nie mam napisane. Tu chodzi o jakiś przekrój chyba. Coś jak tu: https://matematykaszkolna.pl/forum/104832.html Tylko tu ten pkt. B jest gdzies poza figurą...
13 paź 20:05
pomagacz: to musisz tak jak w tamtym przykładzie machnąć w 3D trójkąt w sześcianie i zamalować pole przekroju
13 paź 20:11
pomagacz: ja tylko analizuję tamto zadanie, osobiście nie miałem geometrii na studiach, tylko elektronikę i informatykę, więc tylko maszynki przetwarzam a nie rysuneczki
13 paź 20:14
Bizon: Punkty A, B i C wyznaczają płaszzyznę, którą kroisz bryłę ...
13 paź 20:28
godziu: Sorry dalej nie kojarze. Pkt A B C powinny tworzyć trójkąt a na tamtym rysunku tworzą sześciokąt. Do tego dowiedziałem się że część rysunku ma być robiona grubymi liniami a część cienkimi. I nie mam pojęcia jak to wykonać i rozróżnić. Gdyby mógł ktoś poświęcić chwilkę i narysować jakiś szybki rysuneczek byłbym wdzięczny.
15 paź 16:45