Oblicz Wartość bezwzględną
Bosman: |√5−2|−|√7−3|
13 paź 19:51
krystek: Korzystasz z def !IaI=a gdy a≥0 IaI=−a gdy a<0
Już tyle było zadań tego typu Poszukaj!
13 paź 20:05
mumin: |√5−2|−|√7−3| = √5 − 2 + √7 − 3 = √5 + √7 − 5
em aj rajt?
13 paź 20:08
pomagacz:
tutaj przyda się oszacowanie wielkości pierwiastka:
√4 < √5 < √9
2 < √5 < 3
√5 ≈ 2,...
√4 < √7 < √9
2 < √7 < 3
√7 ≈ 2,...
czyli działania:
√5 − 2 > 0, bo 2,... − 2 > 0
√7 − 3 < 0, bo 2,... − 3 < 0
|√5 − 2| = √5 − 2
|√7 − 3| = −(√7 − 3) = 3 − √7
|√5 − 2| − |√7 − 3| = √5 − 2 − (3 − √7) = √5 − 2 − 3 + √7 = −5 + √5 + √7 =
= ... {kalkulator}
13 paź 20:08
Bosman: Dziekuje bardzo za szybkie i mam nadzieje trafne odpowiedzi
13 paź 20:10
krystek: I Bosman ma jeszcze wątpliwości?
13 paź 20:13