Witam potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadan
ania: Wyznacz pochodne następujących funkcji
a) f(x) = 2x +x3√x + log5x
b) f(x) = (x3 − 3x) *cosx
c) f(x) = 3√ctgx
za wszelką pomoc dziękuje
13 paź 19:41
gwiazda: a) x
3*x
1{2} zamień na jedną potęgę , i każdy z osobna.
b) Wzór f'*g+g'*f
c) Zamień pierwiastek na potęgę pochodna z potęgi , a potem z ctgx
13 paź 20:36
ania: a moglby to cale rozpisac tylko ten 1 raz bo potrzebuje bardzo a dzis akurat nie mam za bardzo
czasu
13 paź 22:17
sushi_ gg6397228:
dobry joke : potrzebuje bardzo a dzis akurat nie mam za bardzo czasu
13 paź 22:24
Basia: nie pierwszy i nie ostatni sushi; przyzwyczaisz się
13 paź 23:09
pomagacz:
a)
| | x3 | | 1 | |
f'(x) = 2 + 3x2√x + |
| + |
| |
| | 2√x | | xln(5) | |
b)
(3x
2 − 3)cos(x) − (x
3 − 3x)sin(x)
c)
f(x) =
3√ctg(x)
z = ctg(x)
f(x) =
3√z * z' = ...
13 paź 23:19
ania: dziekuje pomagacz akurat na pochodnych nie znam sie i nie rozumie ich jakbym miala wiecej czasu
napewno bym to ogarnela to jedyna moja bolaczka
13 paź 23:24