matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Asia:
Mam ogromną prośbę o pomoc w obliczeniach, bo nie wiem jak to mam obliczyć pochodną:
4
y =
4
√
(x−1)
5
−
7x
2
−3x+2
I jeszcze pytanie: 4'x
5
= Z góry dziękuję za pomoc
13 paź 19:13
Basia:
4
y = (x−1)
5/4
−
7x
2
−3x+2
wskazówka: (x
α
)' = α*x
α−1
4
4
(
)' = −
*(7x
2
−3x+2)'
7x
2
−3x+2
(7x
2
−3x+2)
2
13 paź 23:21
Asia:
Wielkie dzięki
14 paź 14:35