matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
graniastosłup
tomek:
w prawidłowym graniastosłupie czworokątnym o krawedzi podstawy długosci a, przekątna graniastosłupa tworzy ze scianą boczną kąt α. Oblicz objetosc tego graniastosłupa. Jaki wam wynik wychodzi
13 paź 19:12
dero2005:
a
= tg α
s
a
s =
tg α
a
2
a
h =
√
s
2
− a
2
=
√
− a
2
=
*
√
1−tg
2
α
tg
2
α
tg α
a
a
3
V = a
2
*h = a
2
*
√
1−tg
2
α
=
*
√
1 − tg
2
α
tg α
tg α
13 paź 21:01