matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczanie zbiorow
Sebastian:
Część, mam problem z zadaniem: Wyznacz zbiory A,B,C,D A={x∊R : x
2
− 4≥0 } B={x∊Z : −1<x+4≤6 } C={x∊R : x
2
+ 3x − 4<0}
1
D={x∊N : −
+ 8≥−4}
2
Nie wiem co dokładnie mam wyznaczyć i od czego zacząć. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
13 paź 19:11
krystek:
Rozwiązujesz nierówności i podajesz elementy zbioru zgodnie z warunkami!
13 paź 20:22
Sebastian:
Czyli jak już sprowadze do: (x−2)(x+2)≥0 to mam rysować funkcje kwadratową? (−
∞
,−2> lub <2,
∞
) ?
13 paź 21:26