rozwiąż równanie logarytmy
balala: albo z innej paki też logarytmy: rozwiąż równanie: log2 z(9−2x)= 25log5 √3−x
13 paź 18:34
balala: wychodzi log2 z (9−2x)=3−x ale co dalej z tym można zrobić?
w sensie log2 z (9−2x)=log2 z 8 − log2 z 22?
13 paź 18:36
Eta:
1/ założenia: 9−2
x >0 i 3−x >0
| | 8 | |
wskazówka 3−x=log2( 23−x)= log2 |
| |
| | 2x | |
otrzymasz t
2−9t+8=0 ............ dokończ ( pamiętaj o założeniach
13 paź 18:59
Bizon:
log
2(9−2
x)=3−x
2
3−x=9−2
x
2
x=z ... itd
13 paź 19:04
paulina: log2(9−2x)=3−x
13 gru 18:33