uzasadnij logarytmy
balala: Uzasadnij, ze: (log7 z 6)*(log7 z 36)*(log7 216)<6
nie wiem jak się do tego zabrać z jakich własności skorzystać, może ktoś pomoże
13 paź 18:23
Eta:
log736= log762= 2log76 , log7216= log763= 3log76
i mamy: 6*(log76)3< 6 /:6
(log76)3−1<0 => log76 <1
log76 < log77
6 < 7
c.n.u
13 paź 18:36
balala: o jeju, super dziękuję, nie wiem czemu, ale zadania "uzasadnij" od razu mnie odstraszają
13 paź 18:39
Eta:
A przecież one nie gryzą
13 paź 18:40
Patrycja: skąd się wzięło
6*(log76)3< 6 /:6

26 sty 21:49
Patrycja: chodzi mi o samo 6*(log76)3
26 sty 21:49
Dominik: log
76 * log
736 * log7
216 < 6
log
76 * 2log
76 * 3log
76 < 6
mnozenie

6log
736 < 6
26 sty 21:52
Dominik: a * 2a * 3a = 6a3 tak samo
26 sty 21:52
Patrycja: ok dzięki. 22:00 a ja już nie myślę
26 sty 21:59
Eta:
26 sty 21:59