rozpisanie logarytmu
log: nie czajeeeee; (
mam takie coś log3(x+3)+2 i potem rozpisano to na: log3(x+3)= −2*log33 skąd się to wzięło?
proszę o pomoc
13 paź 18:10
Eta:
log33=1
log3(x+3)=0 log3(x+3)= −2 *1 log3(x+3)= −2*log33
13 paź 18:14
Eta:
Czy treść zad. jest: rozwiąż równanie log3(x+3)=0 ?
13 paź 18:15
log: Treść zadania: Na rysunku przedstawiono wykres funkcji g, który otrzymano z wykresu funkcji
f(x)= log3x w wyniku pewniej translacji.
a)wyznacz wzór f(g)
i wychodzi f(g)= log3(x+3)+2
b) dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje wartości dodatnie.
i tego właśnie nie potrafię.
13 paź 18:51
Eta:
założenie: x+3 >0
g(x) >0 i podstawa log. >1 zatem f g(x) jest rosnąca
z def. logarytmu otrzymujemy
log3(x+3) > −2 <=> x+3 > 3−2 ........ dokończ ( uwzględnij założenie
13 paź 19:07
log: oo dziękuję! już zrozumiałam
13 paź 19:15