usuwanie niewymiernosci
Mati: Usun niewymiernosc:
3√√3
wykaż że:
√8+√18=√50
13 paź 16:48
Sławek:
spróbuj obie strony podnieść do kwadratu
13 paź 20:12
krystek: √8=√4*2=..
√18=√9*2
√50=√25*2 i pomyśl
13 paź 20:19
Mati: krystek dzieki to pomoglo.
A umie ktoś zrobić to:
Usun niewymiernosc: 3√√3
14 paź 11:01
krystek: najprościej pomnóż licznik i mianownik przez 4√3
poniewaz w mianowniku masz 4√33
14 paź 11:09
krystek: ups ,źle bo nie ma drugiej trójki Nie ma tego .źle
14 paź 11:11
krystek: w mianowniku masz 4√3
więc mnożysz przez 4√33
14 paź 11:13