Dziwne zadanie ,nie wiem jak zacząć
michał: Witam , mam problem z takim zadaniem.
Dwa boki rownolegloboku zawarte sa w prostych o rownaniach : y -2 = 0 , 2x= y + 14, a
jego przekatne przecinaja sie w punkcie S = (3, -1). Wyznacz :
a) równania pozostałych boków równoległoboku
b) wspołrzedne wierzchołkow równoległoboku
11 mar 10:56
Eta:
Witam!
Pomogę Ci
11 mar 14:28
Eta:
Czemu " dziwne" ? zadanie proste w rozwiązaniu!
oznacz przez BC : y = 2x - 14
przez DC: y = 2
rozwiązując układ równań tych prostych
otrzymasz współrzędne punktu C
to prosty układ ) 2 = 2x - 14 to x = 8 y = 2 to
C( 8,2)
wiesz ponad to ,że S( 3, - 1)
prosta AC --- zawiera przekątną więc S jest środkiem odcinka AC
znasz wzory na x
S = ( x
A + x
C)/2 y
S= ( x
A + y
C)/2
zatem można wyliczyć współrzędne punktu A
x
A + x
C = 2x
S y
A + y
C = 2y
s
po podstawieniu otrzymamy:
x
A = 6 - 8 y
A = -2 - 2
x
A= - 2 y
A = -4 więc
A( -2, - 4)
boki równoległoboku są odpowiednio równoległe
więc równanie boku pr AB II pr DC i pr AD II pr BC
pr. DC : y=2 to
pr. AB : y = - 4
( bo przechodzi przez punkt A( - 2, -4)
podobnie pr.BC ; y = 2x - 14 współcz. a= 2
więc pr. AD: y - y
A = 2( x - x
A)
pr. AD : y +4 = 2( x+2)
pr. AD : y = 2x
odp do a) już masz!
teraz jeszcze współrzędne punktów B i D
Sam oblicz rozwiązując układy równań:
pr. AB i pr. BC czyli wyznaczysz B
oraz pr.DC i pr. AD wyznaczysz D
powodzenia ! to już łatwe
11 mar 14:53
michał: hmm ... a jednak sie da

Dzięki
11 mar 14:57
Eta:
Michał!
Po wyznaczeniu punktów B i D
zaznacz wszystkie w układzie współrzędnych
upewnisz się co do poprawności rozwiązania!
Zobaczysz ,ze ABCD jest równoległobokiem
i S jest punktem przecięcia przekatnych !
( zasze tak sprawdzaj .... masz wtedy pewność ,że zad. dobrze rozwiazałeś
11 mar 15:10