Dziwne równania z pierwiastkami
Ernees: Witam mam problem z rozwiązaniem kilku równań, przydatne będą porady jak się za to zabrać, a
jeśli to nic nie da to rozwiązania krok po kroku. Mam rozwiązania ze zbioru do tych zadań
jednak licząc w żaden sposób nie chcą mi wyjść dobre wyniki.
Z kilku zadań podobnego typu zostały mi następujące:
c)3x − 3 = 2√2x + 2√2
d) x(√2 + 3) = 2√2 + 4x
e) 3x = 2 + √5 + x√5
h) (√5 − x)(2 + √5) = 3√5 + 7
i) (3 − √3)(3x + √3) = 0
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
13 paź 16:07
dero2005:
(3x−3) = (2x√2+2√2) |2
(3x−3)2 = (2x√2+2√2)2
9x2 − 18x + 9 = 8x2 + 16x + 8
9x2 − 8x2 − 18x − 16x + 9 − 8 = 0
x2 − 34x + 1 = 0
Δ = b2 − 4ac = 1156 − 4 = 1152
√Δ = 24√2
x1 = 17 − 12√2
x2 = 17 + 12√2
13 paź 17:32
Romeo: pozbądź się niewymierności
13 paź 17:33
dero2005:
x(
√2+3) = 2
√2 + 4x
x
√2 + 3x − 4x = 2
√2
x
√2 − x = 2
√2
x(p{2−1) = 2
√2
| | 2√2 | | √2+1 | |
x = |
| * |
| = 4 + 2√2 |
| | √2−1 | | √2+1 | |
13 paź 17:40
Ernees: Dziękuje za pomoc obliczyłem już 4 od góry, jednak nadal nie mogę sobie poradzić z ostatnim:
i) (3 − √3)(3x + √3) = 0
13 paź 21:11
Gustlik: ad i) − najprostszy przykład:
(3 −
√3)(3x +
√3) = 0 /:(3 −
√3)
3x +
√3=0
3x =−
√3 /:3
13 paź 21:14
Ernees: Dzięki, nie zauważyłem.
13 paź 21:19