matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak powstało to przekształcenie
Romeo:
Jak powstało to
przekształcenie?
Proszę o odpowiedź. Wrzucam obrazek, bo w tutejszym edytorze wyglądało to zbyt nieczytelnie. Dziękuję z góry!
http://imageshack.us/photo/my-images/839/przeksztalcenie.png/
13 paź 15:43
pomagacz:
normalnie, wyciągnięte zostało
√
n
przed nawias i:
√
n
(
√
n
√
1 + 1/
n
2
− 1) =
√
n
*
√
n
√
1 + 1/
n
2
−
√
n
* 1 = = n
√
1 + 1/
n
2
−
√
n
13 paź 15:53
Romeo:
Dzięki, teraz już rozumiem
.
13 paź 16:02