Zadania z funkcji
Marta: Błagam niech ktoś pomoże:
1)określ dziedzinę funkcji
√sin(√x)
| | 1+sinx | |
2) Zbadaj parzystość a)log2 |
| . Z góry dzięki  |
| | 1−sinx | |
13 paź 15:19
Marta: Niech ktoś pomoże
13 paź 16:20
Bizon:
2. ... kiedy funkcja jest parzysta

?
No to podstaw za x ... (−x) ... i sprawdź czy f(x)=f(−x) ...
13 paź 16:24
Marta: tak zrobiłam ale to wychodzi coś głupiego,,,,proszę rozpisz mi to jesli umiesz
13 paź 16:36
Bizon:
1.
0≤sin
√x≤1 ... 0+2kπ≤
√x≤π/2+2kπ to x ...

?
13 paź 16:36
Marta: kurcze nie wiem, nie ogarniam tego.
13 paź 16:45
Bizon:
do 2. sin(−x)=−sinx ... więc podstaw to i przyrównaj
13 paź 16:47
Bizon:
| | 1+sinx | | 1−sinx | |
czy: log2 |
| ... jest równy ...... log2 |
|  ?
|
| | 1−sinx | | 1+sinx | |
| | 1+sinx | | 1−sinx | |
czy może ... log2 |
| =−log2 |
|
|
| | 1−sinx | | 1+sinx | |
zauważ, że −loga=loga
−1
...
| | 1−sinx | | 1−sinx | | 1+sinx | |
wiec: ..−log2 |
| =log2( |
| )−1=log2 |
|
|
| | 1+sinx | | 1+sinx | | 1−sinx | |
... a więc nieparzysta
13 paź 17:06