pomoc
DAGA: liczba permutacji n elementów jest 30 razy mniejsza od liczby permutacji n+2 elementy oblicz
n
13 paź 14:56
krystek: n!*30=(n+2)!
13 paź 15:00
DAGA: i to jest wynik już?
13 paź 15:01
krystek: nie trzeba liczyć n
n!*30=n!(n+1)*(n+2) rozpisałam Tobie (n+2)!i licz dalej
13 paź 15:04
DAGA: nie rozumiem tego
13 paź 15:04
krystek: A wiesz ,że n!=1*2*3*4*.......n? iloczyn kolejnych liczb
Np.3!=1*2*3
4!=1*2*3*4=3!*4 Pomyśl
13 paź 15:06
DAGA: 2!=2 a to n i ta liczba 30 to c o zrobić z tym
13 paź 15:09
krystek: (n+2)!=1*2*3*4*......n*(n+1)(n+2)=n!(n+1)(n+2)
13 paź 15:11
DAGA: nie rozumiem rozwiążesz i wytłumaczysz mi to po rozwiązaniu
13 paź 15:12
krystek: n!*30=n!(n+1)(n+2)/n!
30=(n+1)(n+2) i liczysz
Wszystko przemysl a jak masz pytanie to pisz.
13 paź 15:13
DAGA: dzieki i tak nie zrobie bo nie rozumiem
13 paź 15:18
krystek: A napisz czego nie rozumiesz ?
(n+1)(n+2)=30
n2+2n+n+2−30=0
n2+3n−28=0
Liczysz Δ
następnie n1 in2
13 paź 15:24
DAGA: ale jak to dalej liczyć ta delte i n1 i n2
13 paź 15:27
krystek: a w której klasie jesteś?
13 paź 15:28
DAGA: 2 gimn ale kuzynce pisze te zadania zeby ktos rozwiazal
13 paź 15:28
krystek: jeżeli kl I to masz: (n+1)(n+2)=30 jest to iloczyn dwóch kolejnych liczb
czyli 5*6=30
stąd n+1=5 a n+2=6
n=4 lub n=4 czyli n=4
I sprawdzasz
4!*30=(4+2)!
4!*30=6!
4!*30=4!*5*6
30=30 Myślę ,że zrozumiałaś.
13 paź 15:33
krystek: ja pytam Ciebie: w której klasie jesteś?
13 paź 15:37
krystek: Przepraszam ,w której kl jest kuzynka?
13 paź 15:39