CIĄG
ptasio: PROSZĘ O POMOC, TAKĄ SZCZEGÓŁOWĄ
Liczba log36 jest równa:
a) 2log2+2log3
b) log4 * log9
c) 4log2log3
d) log30 + log6
13 paź 14:31
Patryk: znasz troche wzory ?
13 paź 14:35
ptasio: nie było mnie na lekcjach, dostałam to by poprawić i zdać
13 paź 14:36
13 paź 14:38
ptasio: przynajmniej jeden przykład proszę mi rozwiązać
13 paź 14:40
Patryk: d) log30 + log6 =log(30*6) =log180
13 paź 14:41
ptasio: a mnożenie jest identyczne
13 paź 14:43
Patryk: mnożenie nie ma na podstawie
13 paź 14:44
pomagacz:
log(36) = {alog(b) + clog(d) = log(ba) + log(dc)} = log(9 * 4) = log(9) + log(4) = log(32) +
log(22) = ...
13 paź 14:45
ptasio: to ja jestem głupia, czyli pkt a będzie liczony identycznie
13 paź 14:46
Patryk: musisz to zanć αlogΔ=logΔα
13 paź 14:48