CIAg
ptasio: PROSZĘ O POMOC.
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego coągu jest równy (−2).
Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy:
a) 16
b) −16
c) 8
d) −8
dostałam ostatnio wzór od Was, ale co dalej , ? Nie potrafię z tym nic zrobić.
13 paź 14:30
13 paź 14:46
janio: już było rozwiązane
13 paź 14:47
ptasio: tak, pamiętam i to Ty rozwiązałęś, dziękuję
13 paź 14:48
pomagacz:
a
n = a
1 * q
n − 1
q policzysz i wstawisz do pierwszego wzoru na dowolny wyraz a
3 lub a
4
13 paź 14:49
boa:
a
1, a
2, a
3 = 4, a
4 = −2
| | 1 | |
a2 = a3:q = 4:(− |
| ) = −8 |
| | 2 | |
| | 1 | |
a1 = a2:q = −8:(− |
| ) = 16 |
| | 2 | |
13 paź 14:57
Nick: an=3−2/n2
9 lut 10:14
janek191:
Co z tym trzeba zrobić?
9 lut 10:32
Fałszywy 6-latek: ja obstawiam że zbadać monotoniczność
9 lut 11:35
Kacper:
A ja, że należy napisać polecenie i założyć nowy temat !
I obiad zrobić bo zbliża się południe
9 lut 12:09
daras: obiad można zamówić
9 lut 12:48