pomoc
Eliza: Oblicz średnią arytmetyczną, wariancje i odchylenie standardowe dla danych
liczbowych;2,2,6,6,7,7,7,8,9,
13 paź 12:09
Bogdan:
Czy dobrze zrozumiałem, że oczekujesz obliczenia przez kogoś średniej arytmetycznej?
Sama nie potrafisz?
13 paź 12:11
13 paź 12:14
malutka: Bogdan

Kiedys byl u mnie znajomy (wtedy byl w 3 liceum!) i prosil o wyjasnienie sredniej
arytmetycznej i wazonej

wiec jednak uwierz ze sa ludzie ktorzy tego nie potrafia, chociaz
to nie jest zbyt pocieszajace

pozdrawiam
13 paź 12:19
janio: Eliza jak obliczyłaś średnią arytmetyczną ,
po lewej stronie ekranu masz "elementy statystyki'
wejdź tam , a następnie wariancja zobacz wzór jeśli będzie problem
to pomogę.
13 paź 12:33
Eliza: wariancja wyszła −29,55 tak?
13 paź 12:53
janio: zaczekaj ja policzę ok?
13 paź 12:54
Eliza: no
13 paź 12:55
janio: średnia arytmetyczna wynosi
2+2+6+6+7+7+7+8+99 = 6
13 paź 12:58
malutka: to bedzie tak

srednia arytm = 6
| | (2−6)2+(2−6)2+0+0+1+1+4+9 | | 47 | |
to wariancja δ2= |
| = |
| =5,22 |
| | 9 | | 9 | |
odchylenie −> δ=
√δ2
mam nadzieje ze jest ok

powodzenia
13 paź 12:58
malutka: janio a jak Tobie wyszlo?
13 paź 12:59
Eliza: no a wariancja wynosi −29.55 tak
13 paź 13:00
malutka: wydaje mi sie ze nie moze wyjsc ujemna
13 paź 13:01
malutka: rozpisz jak ci to wyszlo − dokladnie
13 paź 13:01
janio: wariancja
W2 = 2(2−6)2 + 2(6−6)2 + 3(7−6)2 + (8−6)2+ (9−6)29
W2 = 32+0+3+4+99 ≈ 5,33
odchylenie = √w2 ≈ 2,31
Powodzenia
13 paź 13:06
malutka: a tak racja ja zjadlam jedną jedynke

tam bedzie 5,33 i 2,31
13 paź 13:08