aa
WIOLETA: między liczby 2 i 18 wstaw 3 liczby tak aby w utwożonym w ten sposób ciągu liczb, trzy
pierwsze tworzyły ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie ciąg geometryczny oraz by suma
wszystkich 5 liczb była równa 45.
11 mar 08:06
Szymon: zapisujemy co wiemy:
a1=2
a2=?
a3=?
a4=?
a5=18
skoro trzy pierwsze liczby mają dać ciąg arytmetyczny to a2= (a1 + a3) / 2
skoro trzy ostatnie liczby mają dać ciąg geometryczny to a42 =a3 * a5
dodatkowo wiemy, że a1 + a2 + a3 + a4 + a5 = 45 z czego wynika, że
a2 + a3 + a4 = 25
robimy z tego układ równań :
| 2a2= 2 + a3
| a42 = 18 * a3
| a2 + a3 + a4 = 25
teraz trzeba go najzwyczajniej rozwiązać, zakładam, że jesteś w stanie sama go rozwiązać.
ostatecznie powinny Ci wyjść dwa ciągi
pierwszy: a1=2 a2=5 a3=8 a4=12 a5=18
drugi: a1=2 a2=17 a3=32 a4=-24 a5=18
jakbyś miała jakieś pytania to pisz
11 mar 10:27