zbior
kłopocik: Hej ludziska mam takie zadanie

widze ze duzo osob walczy z tymi zadaniami z politechniki

Narysowac na płaszczyznie zbiór {(x,y):
√x−1+x≤2, 0≤y
3≤
√5−2 i obliczyc
jego pole.
| | √5−1 | |
wskazowka byla taka: a= ( |
| )3 |
| | 2 | |
doszedlem do tego ze a=
√5−2 z tego wnioskuje ze y=
√5−2 i jak dalej?
13 paź 10:52
kłopocik: prosze pomozcie...
13 paź 11:37
Bogdan:
Uważam, że zadania z tej strony
http://www.im.pwr.wroc.pl/kurs/ należy samemu rozwiązywać,
bo są one sprawdzianem swoich, a nie cudzych możliwości.
13 paź 11:52
malutka: hehe

rozumiem, ale chcialbym to ogarna

nie prosze o rozwiazanie tylko jakas podpowiedz
13 paź 11:57
malutka: czy moge zrobic tak: podniesc do kwadratu √x−1+x≤2 ? i byloby x2+x−3=0 i wtedy Δ=√13 itd?
13 paź 12:17
Basia:
ad. y
źle wnioskujesz
ad.x
do kwadratu możesz podnosić ⇔ obie strony nierówności są nieujemne
tu trzeba rozważyć dwa przypadki
13 paź 23:41