oblicz wielomian
Andżela:
x
0= −2
x
1= −1
x
2= 1
x
3= 2
| | (x−x1)(x−x2)(x−x3) | |
L0(x)= |
| =? |
| | (x0−x1)(x0−x2)(x0−x3) | |
13 paź 10:27
Mateusz: | | (x−x1)(x−x2)(x−x3) | | (x+1)(x−1)(x−2) | |
L0(x)= |
| = |
| =
|
| | (x0−x1)(x0−x2)(x0−x3) | | −12 | |
= −
112(x
3−2x
2−x+1)
13 paź 10:43
Andżela: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć łopatologicznie z czego to tak powychodziło?
13 paź 11:24
Andżela: A łopatologicznie by to ktoś rozpisał?
13 paź 11:25
Andrzej: Dzielenie to mnożenie przez odwrotność. Jak masz np. {12}{{1}{2}}
13 paź 11:27
Andrzej: ... jak masz np. 1/2 / 1/2 (czyt. jedna druga podzielone przez jedną drugą) to masz 1/2 * 2/1.
Odwracasz mianownik z licznikiem drugiego wyrazu i dzielenie zastępujesz mnozeniem.
13 paź 11:28
Andżela: kurde nie kumam dlaczego tam wyszło x+1 x−1 x−2 i −12
13 paź 13:49
Andżela: Chciałabym to zrozumieć
13 paź 13:50