problem z tangensem
g: | | (2√3+√2)3 + (2√3+√2)3) | |
Liczba p = |
| |
| | (√3+√2)2 − (√3−√2)2 | |
jest kwadratem promienia okregu opisanego na trójkacie prostokatnym o polu 7,2. Obliczyc
wysokosc i tangens mniejszego z katów ostrych tego trójkata.
moze ktos mi pomoc? wyszlo mi ze r=3 a hc=2,4 . jak zrobic z tym tangensem ? prosze potrzebuje
tego juz na jutro .....
13 paź 08:44
janio: Jeśli Δ jest prostokątny o przyprostokątnych a i b to
a2 + b2 = (2r)2 r = 3 (w/g Twoich obliczeń)
a*b2 = 7,2 − pole trójkąta
rozwiązując powyższy układ równań otrzymasz a i b
mając wszystkie boki obliczysz tangensy kątów ostrych
13 paź 09:56
malutka: super dzieki

a moglbys mi pomoc z jeszcze jednym zad? ;>
Wiadomo, ze liczby −1, 3 sa pierwiastkami wielomianu W(x) = x
4−ax
3−4x
2 +bx+3.
Wyznaczyc a, b i rozwiazac nierównosc
√W(x) ≤ x
2 − x.
13 paź 10:03
malutka: ale w tym poprzednim wychodzi dziwnie bo... 207,36+ b4−b2=0
13 paź 10:06
janio: wyjdzie Ci równanie dwukwadratowe wprowadź zmienną pomocniczą np t = b2
i rozwiąż równanie kwadratowe . Powodzenia.
13 paź 10:15
malutka: o racja

dzieki
13 paź 10:19
janio: W(−1) = 0
W(3) = 0
Rozwiąż powyższy układ równań ze względu na a i b.
13 paź 10:19
malutka: to bedzie tak:
t2−36t+207,36=0?
√Δ=21,6
tak?
13 paź 10:21
janio: dobrze wyliczyłaś √Δ
teraz t1 i t2 weź pod uwagę t > 0
13 paź 10:24
malutka: chyba cos zle... wyszlo mi t1=7,2 a t2=28,8
13 paź 10:29
janio: dobrze Ci wyszło ujemne liczby odrzucam
√7,2 = 2,68 czyli b = 2,68 ⇒ a = 5,37
√28,8 = 5,37 czyli b = 5,37 ⇒ a = 2,68
wyszły dwa identyczne rozwiązania i tak ma być , ale bierzemy jedno
np a=2,68 i b=5,37 . Gratulacje za wytrwałość.
13 paź 10:38
malutka: o rany

dzieki, bez Twojej pomocy byloby ciezko
13 paź 10:42
janio: patrz wyżej post i rozwiązuj zadanie z wielomianem
13 paź 10:48
kłopocik: wyszlo mi

b=a=2 dobrze?
13 paź 10:53
malutka : no mi tak samo

wiec chyba dobrze
13 paź 10:53
janio: Rozłóż W(x) na czynniki liniowe schematem Hornera dla a=b=2
13 paź 11:10
malutka : niestety nie wiem jak to zrobic...
13 paź 11:24
janio: To zrobimy to inaczej lewa strona nierówności
x2 − x musi być większa od zera
bo wtedy wyrażenie √W(x) ≤ x2 − x ma sens
zatem x2 − x ≥ 0 dla x∊(−∞;0> ∪ <1;+∞)
następnie przy tym założeniu podnieś obie strony do kwadratu i spróbuj rozwiązać nierówność.
13 paź 11:46
kłopocik: ok chyba lapie

dziekuje serdecznie
13 paź 11:47
janio: jeszcze jedno √W(x) ma sens dla W(x) ≥ 0
i tę nierówność trzeba rozwiązać
13 paź 11:52
malutka: tam powinno byc −>> x
2(x−1)(x+1)

?
13 paź 11:55
janio: ze schematu Hornera mamy
1 −2 −4 2 3 − współczynniki wielomianu
1 1 −1 −5 −3 0
3 1 2 1 0
zatem
W(x) = (x−1)(x−3)(x2 + 2x + 1)
W(x) = (x−1)(x−3)(x+1)2
ten sam efekt można otrzymać dzieląc W(x) przez x−1,a następnie przez x−3
teraz W(x) ≥ 0 dla x∊ (−∞;1> ∪ <3;+∞)
13 paź 12:01
malutka: ok zrobie to jeszcze raz zeby przecwiczyc...dzieki
13 paź 12:02
janio: następnie po rozwiązaniu
√W(x) ≤ x2 − x
wyjdzie jakiś przedział
należy wziąć część wspólną powyższego rozwiązania
oraz
x∊(−∞;0> ∪ <1;+∞)
x∊ (−∞;1> ∪ <3;+∞)
Powodzenia.
13 paź 12:19