Jaka jest ogólna zasada rysowania takich wykresów?
buubozaur: Błagam o pomoc. Jak to narysować?
Jaka jest ogólna zasada rysowania takich wykresów?
13 paź 00:09
Godzio:
| | x + 1 | |
Narysuj |
| i przekształć w symetrii częściowej względem osi OY (rysujesz U{x + |
| | x − 1 | |
1}{x − 1} wymazujesz lewą stronę i prawą odbijasz na lewą)
13 paź 00:14
buubozaur: A ten drugi?
W pierwszym to chciałem zrobić tak: t=|x|
| 2 | | 2 | |
| +1 => |
| i v=[1, 1], czyli asymptoty prosta i pozioma na 1, 1 i mam |x|, czyli |
| t−1 | | |x| | |
tak jak powiedziałeś odbijam bo dla x
+ i x
− takei same wartość iprzyjmuje. Jak natomaist ten
drugi?
13 paź 00:21
tomek: W drugim rozpatrujesz dwa przypadki: gdy x≤0 i gdy x>0
Gdy x≤0 to |x|=−x
Gdy x>0 to |x|=x
kumasz gosciu

?
13 paź 00:54