Trygonometria
Raff: Proszę o pomoc przy tym zadaniu:
Oblicz sinx, cos2x, jeżeli wiadomo, że sinx=0,6 , x∊(0,π2)
12 paź 23:41
Raff: oczywiście chodziło o sin2x
12 paź 23:42
Jolanta: z jedynki trygonometrycznej
sin2 x+cos2 x=1
12 paź 23:49
Raff: Prawdopodobnie wkradł się błąd do zadania, bo chodziło o sin2x i cos2x zamiast sin2x i cos2x
12 paź 23:54
Jolanta: sinx=0.6 sin2x=0,36
cos2x+sin2x=1
cos2x=1−sinx
cos2x=1−0,36
cosx=0,64 cosx=0,8 lub cos x=−0,8 x ∊(0,900) cos x>0 cosx=0,8
dalej nie wiem
13 paź 00:18
Bogdan:

Jeśli α jest kątem ostrym, to:
| | 3 | | 4 | |
sinα = 0,6 = |
| , cosα = |
| = 0,8 |
| | 5 | | 5 | |
sin2α = 2*sinα*cosα = 2*0,6*0,8 = ...
cos2α = cos
2α − sin
2α = 0,64 − 0,36 = ...
13 paź 00:27
Raff: dziękuję za pomoc
13 paź 00:28