Trygonometria
Raff: Rozwiąż równanie:
a) 6sin2x−7cosx−1=0
b) 4sin2x+sin2x=2
c) cos4x−sin4x=sin2x
Poproszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
12 paź 23:37
Godzio:
Pierwsze standardowe sin
2x = 1 − cos
2x i leisz
Drugie musisz poprawić
Trzecie:
cos
4x − sin
4x = sin
2x
cos
2x − sin
2x = sin
2x
cos2x = sin
2x /*(−2) / + 1
− 2cos2x + 1 = 1 − 2sin
2x
−2cos2x + 1 = cos2x
3cos2x = 1
13 paź 00:06
Godzio:
W sumie można inaczej też, prościej
cos2x = 2sin2x zał. sin2x ≠ 0
ctg2x = 2
ctgx = √2 lub ctgx = − √2
13 paź 00:08
Raff: b) 4sin2+cos2x=2 prawdopodobnie
13 paź 00:10
Godzio:
cos2x = 1 − sin2x
3sin2x = 3
sin2x = 1
sinx = 1 lub sinx = −1
13 paź 00:12
Raff: ok dzięki
13 paź 00:16