| |z1| | z1 | |||
Wykaż że: | = | | | | ||
| |z2| | z2 |
| a+bi | c−di | ac−adi+bci−bdi | ||||
P = | * | = | = | |||
| c+di | c−di | c2+d2 |
| ac+bd | bc−ad | |||
+ | i | |||
| c2+d2 | c2+d2 |
| ac+bd | bc−ad | |||
Moduł = √( | )2+( | )2 Co dalej z tym zrobić? | ||
| c2+d2 | c2+d2 |
| a2c2 + 2abcd + b2d2 + b2c2 − 2abcd + a2d2 | ||
w = | = | |
| (c2 + d2)2 |
| a2c2 + a2d2 + b2d2 + b2c2 | (a2 + b2)(c2 + d2) | ||
= | = | ||
| ... | (c2 + d2)2 |
| a2 + b2 | |z1| | |||
= | czyli √w = | = L | ||
| c2 + d2 | |z2| |
Jesteś mistrzem