proszę o pomoc bo nie wiem jak
kacper: rozwiąż równania
a)12x2−x+8=0
b)x2−2x−3=0
c)(x+0,5)2=2x
12 paź 23:01
12 paź 23:02
kacper: rozwiąż nierówność
a)4x2mniejsze lub równe 8x
b)21x2+7<0
c)4(x2+3x−5)większe lub równe 12x−28
12 paź 23:35
Jolanta: Rozwiązałes równania?
12 paź 23:37
Jolanta:
12 paź 23:50
kacper: równania tak
13 paź 00:00
Jolanta: nierównosci rozwiązujesz na poczatku tak samo Δ i pierwiastki .Różnica jest taka, ze
wwrównaniu masz x1=.... x2= W nierównośći rozwiązaniem jest przedział lub przedziały
np w a) wychodzi x1=0 x2=2 zaznaczasz na osi te x
a> 0 czyli parabola ma ramiona w góre.Wartosci mniejsze są od x=0 do x=2 rozwiazaniem mają być
≤0 czyli x∊<0,2>
13 paź 00:07
kacper: ale czy mogłabyś rozwiązać te przykłady nierówności wtedy będe mógł je przeanalizować będe ci
wdzięczny
13 paź 00:21
Jolanta:

4x
2≤8x
4x
2−8x≤0 /:4
x
2−2x ≤0
x(x−2) ≤ 0 x(x−2)=0
x=0 x=2
dla x∊<0.2> 4x
2 ≤8x
13 paź 00:38
Jolanta: w b nie ma takiej liczby x,która spełniałaby nierównosć
dla każdego x 21x2+7 >0
13 paź 00:40
Jolanta:

w c 4x
2 +12x−20≥12x−28
4x
2+12x−20−12x+28 ≥0
4x
2+8≥0
4x
2+8>0 dla x ∊R
13 paź 00:44